E frumos să poți visa cu ochii deschiși. Și periculos, adevărat, dar pentru azi voi lăsa deoparte aspectul ăsta. 

E frumos să poți visa în stare de veghe, spuneam. Îți întărește senzația de VIU, de om care e capabil încă să trăiască, să creeze, să spere. Un vis aduce cu sine o bucurie lăuntrică și o senzație de împlinire. Stimulează gândirea; obligă creierul să conceapă zeci de planuri și modalități prin care ar putea să-l transpună in realitate. Un vis e mai mult decât un țel, din punctul meu de vedere. Pentru alții, acestea sunt sinonime. Totuși, un vis are nevoie într-o oarecare măsură de mai multă muncă, de perseverență și de curaj. De curajul de a nu renunța după fiecare greutate, după fiecare dezamăgire care va apărea, inevitabil. Și în general, are nevoie de mult mai mult timp pentru a fi realizat. Deasemenea, e nevoie de o intensă si reală pregătire sufletească pentru eșec; astfel că da, poate fi periculos. Dar posibilitatea de a-ți vedea visul cu ochii merită, zic eu, asumarea oricărui risc.

Pe de altă parte, vi s-a întâmplat ca după ce visul vostru a început să prindă contur, după ce a devenit un plan real de acțiune, după ce ați făcut anumite sacrificii și mai ales, după ce l-ați discutat intens cu alte persoane, acesta să înceapă a se nărui? Pe cât de greu a devenit solid, realizabil, pe atat de ușor începe să se dezintegreze. Mă întreb: e oare posibil ca invidia si gândurile negative ale unei colectivități care te pizmuieste pentru îndrăzneala de a-ți realiza visul, sa poată influența negativ atât de mult încât acesta să se spulbere?

Nu pot spune că aș putea raspunde la întrebarea asta din propria mea experiență. In primul rând pentru că, deși am impresia că mi s-ar fi întâmplat de câteva ori, aș putea părea complet ilogică datorită înclinației mele de a lua in serios puterea gândurilor. În al doilea rând deoarece nu sunt o persoană care visează prea des cu ochii deschiși și nici una care să conceapă planuri complicate. Iar atunci când am un astfel de vis, datorită firii mele prea putin sociabilă, nu prea am cui și de ce să-l povestesc.

Am avut cândva un astfel de vis. Indiferent cât de mic și insignifiant părea pentru alții, pentru mine era mare; și important; și irealizabil. Și totuși, l-am realizat! Într-o altă țară, într-un alt mediu, cu altfel de oameni. Pentru că am găsit susținere peste tot. Chiar dacă eram un nimeni, o necunoscută și mai ales, o străină pentru ei, oamenii aceia m-au susținut și m-au ajutat întru totul.

Pot oare spera să găsesc aceeași susținere și același ajutor în propria-mi țară? Rămâne de văzut, presupun, dacă visul meu va prinde contur si va începe a se solidifica, din nou.

30 de gânduri despre “Îmi dau voie să am un vis

    1. Cred in el!
      Știu că împlinirea unui vis are nevoie de timp, rabdare, un strop de noroc și multă încredere. Când va fi momentul potrivit, oportunitatea se va ivi. Nu voi renunța!
      Mulțumesc mult, Rhea! Fie ca toate visele să ți se împlinească!

      Apreciat de 1 persoană

  1. Mă bucur și te felicit pentru realizarea visului. Și vreau să adaug că e greu să realizezi visele și în țari mai civilizate. Cred că totul depinde de planificare, de pasiune și de perseverență. În rest sunt variații. De altfel se spune că atunci când dai termene viselor ele devin obiective, iar dacă îți faci ș iun lan concret pentru atingerea obiectivelor, în majoriatea cazurilor obiectivele se ating. Apropos, care e următorul tău obiectiv ? 🙂

    Apreciază

  2. Da, aşa se spune, că dacă destăinui celor ce au intenţii negative visurile tale, eforturile îţi sunt zădărnicite tocmai de aceste energii, dar dacă persoana căreia îi destăinui planurile tale crede în tine şi îndreaptă gânduri bune spre ceea ce îţi doreşti, atunci şansele cresc.. Îţi doresc să prindă un contur cât mai stabil toate visurile tale! 🙂

    Apreciază

Tu ce crezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.